MR/OR

Mede-zeggenschapsraad

Wat is de medezeggenschapsraad (MR)? 

Via de Medezeggenschapsraad (MR) praten ouders en leerkrachten mee over het beleid van de school. Hiermee geeft de MR invulling aan de Wet Medezeggenschap op Scholen (WMS). Hierin is geregeld dat voor een aantal belangrijke beslissingen het bestuur verplicht is de ouders en het personeel te raadplegen. De MR heeft hiervoor advies-, instemmings-, informatie-, initiatiefrecht en het recht op overleg. De directeur van de school is door het bestuur gemachtigd om namens het bestuur te overleggen met de MR.  

Wat doet de MR? 

De leden van de MR denken constructief mee over het beleid van onze school. Ze nemen een standpunt in met betrekking tot de kwaliteit en de continuïteit van het onderwijs bij ons op school. De MR gaat in gesprek met de directie over de wijze waarop doelen kunnen worden bereikt, agendeert actualiteiten en bespreekt namens ouders en personeel onderwerpen die spelen in en om de school. Maar er zijn ook zaken die door de school eerst aan de MR voorgelegd moeten worden, voordat er een besluit genomen mag worden. Zo wordt er onder andere advies of instemming gevraagd voor: 

  • Het formatieplan, waarin de personele invulling op school is vastgelegd 
  • De schoolgids 
  • Het schoolplan, waarin o.a. de organisatie van de school, kwaliteits- en zorgplannen zijn vastgelegd 
  • Schoolbegroting 
  • Jaarplanning en schooltijden 

De MR wil hierover zoveel mogelijk open communiceren met leerkrachten, directie en ouders. De notulen en agenda van MR-vergaderingen worden daarom via ons ouderportaal Social Schools gepubliceerd. 

Wie zitten er in de MR? 

Een MR bestaat uit een oudergeleding en een personeelsgeleding. De oudergeleding wordt gevormd door drie ouders. Deze ouders worden via MR-verkiezingen gekozen door de ouders van onze school. Drie medewerkers van de KBS vertegenwoordigen de school in de MR.  

De medezeggenschapsraad is bereikbaar voor vragen en/of opmerkingen via de mail: mr.kbs@cpob.nl

 

Ouderraad

Wat doet de Ouderraad? 

De Ouderraad (OR) organiseert jaarlijks terugkerende activiteiten en evenementen voor de kinderen, zoals rond Kerst, Sinterklaas, de laatste schooldag, het oppimpen van de school en het opsporen van luizen. Bij het uitvoeren van de evenementen wordt de OR bijgestaan door hulpouders. 

Wat houdt het lidmaatschap van de OR in?

Kortgezegd: het bespreken en organiseren van de activiteiten. Om alles zo goed mogelijk te laten verlopen, vergadert de OR ongeveer 5x per jaar op een woensdagavond van 20.00 uur tot uiterlijk 22.00 uur. Tijdens de vergaderingen worden de activiteiten besproken en taken verdeeld. Het lidmaatschap geldt in principe voor 4 jaar; een kortere termijn is altijd wel bespreekbaar.

Moet u van alle markten thuis zijn?

Nee, dat hoeft niet. Als u niet (veel) ervaring heeft met het organiseren van activiteiten is dat geen probleem. Veel leden van de OR doen dit al jaren en laten u graag zien wat te doen. Er zijn digitale draaiboeken van activiteiten, dus de OR hoeft niet steeds opnieuw het wiel uit te vinden. Wel is een bepaalde hoeveelheid tijd en inzetbaarheid gewenst met het oog op de verdeling van de taken.

Is het leuk werk?

Ja, zonder meer. De OR-leden lachen heel wat af op de vergaderingen, maar komen ook ter zake. Daarnaast krijgt de OR steeds weer positieve reacties van kinderen en ouders / verzorgers op wat er is georganiseerd, en daar doet de OR het voor. Het is ook erg leuk om zelf aan activiteiten deel te nemen die u organiseert. U merkt dat daardoor de eigen betrokkenheid bij de school van uw kind(eren) toeneemt.

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen? Mail ze ons: OR.KBS@cpob.nl